Mindfulness

Mindfulness is een methode waarmee je je aandacht traint. Vaak dwalen onze gedachten alle kanten op en kunnen we gemakkelijk verstrikt raken in negatieve gedachten en gevoelens. Mindfulness leert je op een open manier op te merken wat er allemaal in je opkomt. Door het te benoemen zonder oordeel schep je wat afstand tussen jou en je gedachten en gevoelens. Je kunt zien dat het maar een gedachte is of een gevoel en lang niet altijd de waarheid. Dit helpt je om je gedachten en gevoelens wat te relativeren zodat je er minder aan overgeleverd bent.

Mindfulness is gebaseerd op de eeuwenoude Boeddhistische meditatievorm Vipassana en is door Jon Kabat Zinn, een Amerikaanse psycholoog aangepast aan de westerse mens. Het is een bewezen effectieve methode voor stressreductie en om terugval te voorkomen na een depressie.

Vera Wallis de Vries heeft veel ervaring met Vipassanameditatie en is meditatiebegeleider bij het Vipassanacentrum Groningen. In haar praktijk werkt zij met mindfulness ter vermindering van stressklachten en om meer in het hier en nu te kunnen leven. Ze geeft hier ook cursussen over