Stress, Overspannenheid en Burnout

Wat is overspannenheid?

Als je langdurig onder stress staat op je werk en het gevoel hebt daar geen invloed op te hebben lukt het je op den duur niet meer je te ontspannen. Je krijgt last van slaapproblemen, je ligt ’s nachts te piekeren en je raakt oververmoeid. Je bent snel geïrriteerd en je kunt je niet meer goed concentreren. Je raakt overspannen. Als je bijtijds rust neemt verdwijnen de klachten meestal binnen enkele weken.

Wat is een burn-out?

Als je gewoon doorgaat, put je jezelf volledig uit en stort je op een gegeven moment in; je hebt een burn-out. Je wordt dan wel gedwongen om rust nemen, maar het duurt vaak lang voordat je weer opknapt. De stresshormonen en het autonome zenuwstelsel zijn namelijk uit balans; je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Met rust alleen kom je er vaak niet. Het piekeren gaat door en je kunt je nog steeds niet echt ontspannen. Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

Werkwijze bij Praktijk Wallis de Vries

In de eerste fase is het van belang dat je herstelt van de effecten die de langdurige stress heeft gehad op je gestel. Je krijgt ontspanningsoefeningen mee en adviezen om een goede balans te vinden tussen rust en beweging. Ook werk ik met mindfulness, een bewezen effectieve methode om met meer aandacht te leven en stress te reduceren.

In de volgende fase gaan we samen kijken naar de oorzaken van de burnout. Deze kunnen met je werksituatie te maken hebben of met de combinatie tussen werk en privé en met de manier waarop jij daarmee omgaat.
Je leert bij voorbeeld om beter je grenzen te voelen en aan te geven, ontspanningsmomenten in te lassen en een betere balans te vinden tussen werk en privé. Als er sprake is van nare ervaringen op het werk gebruik ik EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing), een bewezen effectieve therapie bij onverwerkte ervaringen.

De derde fase is gericht op re-integratie en het voorkomen van terugval, waarbij het van belang is het geleerde in praktijk te brengen. Soms zijn aanpassingen in de werksituatie nodig en soms een heroriëntering op je loopbaan.

Aanmelding:

Je kunt telefonisch of via een e-mail contact opnemen voor nadere informatie en om een afspraak te maken. Dit kan meestal op korte termijn. Er volgen één a twee intakegesprekken, waarin jij je verhaal kan doen en we samen kijken of we tot een behandelplan kunnen komen.

Bezoekadres: Zuiderpark 11 9724 AE Groningen
Postadres: Getij 36 9732 MP Groningen

Vergoeding:

Ik ben aan gesloten bij de beroepsverenigingen NVPA en NVECP Op grond daarvan wordt een deel van de therapie door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket onder de noemer alternatieve geneeswijzen. Hiervoor geldt geen eigen risico.

Klik op dit overzicht van de NVPA voor informatie over de vergoedingen door de zorgverzekeraars.