Probeer de oorzaak van je slaapproblemen te achterhalen en daar iets aan te doen, b.v. door er hulp voor te zoeken, al dan niet professioneel. Je hart luchten of opschrijven wat je dwars zit of waar je zorgen over hebt kan soms al veel schelen.
Probeer zo veel mogelijk op een vaste tijd naar bed te gaan en bouw een uur van te voren je activiteiten af . Dus geen e-mail meer checken, geen facebook, geen tv, geen moeilijke gesprekken etc.
Drink na 18.00 niet meer dan 2 glazen vocht, zodat je er niet ’s nachts uithoeft.
Geen alcohol, geen koffie in de uren voor het slapen gaan. Wel melk, kruidenthee voor een goede nachtrust, b.v. met melisse of valeriaan.
Vermijd het gebruik van slaapmiddelen; ze zijn verslavend en werken al gauw niet meer. In uiterste nood kun je ze een aantal keer per week gebruiken in overleg met je huisarts en liefst niet meerdere nachten achter elkaar.
Maak een avondwandelingetje en gebruik heel bewust al je zintuigen en benoem voor je zelf wat je waarneemt.
Doe wat ontspanningsoefeningen en/of meditatie. Bij voorbeeld door te gaan liggen met je handen op je buik en rustig naar je buik te ademen.
Neem een warme douche of een warm voetenbad.
Zorg voor een koele, goed geventileerde slaapkamer, maar voor warme voeten.
Bedenk 10 dingen waar je dankbaar voor kunt zijn, b.v. alleen al dat je een bed hebt en een dak boven je hoofd.
Lees iets ontspannends.
Als je wakker ligt kun je, om niet in gepieker verzeild te raken, van 100 naar beneden tellen en jezelf onder tussen tikjes op je schouder of op je been te geven. Ook kun je proberen het getal voor je te zien. Als je de tel kwijt bent of bij 0 bent begin je opnieuw, misschien duurt het even, maar het is altijd beter dan uren wakker liggen. Als je ’s nachts wakker wordt, begin dan meteen weer met tellen. Als tellen niet genoeg is om uit het gepieker te blijven, maak het dan moeilijker b.v. door vanaf 100 steeds 3 af te trekken.
Bedenk dat je meestal meer slaapt dan je denkt en door het liggen ook uitrust, zeker als je daarbij naar je buik ademt.